Kaj naj storim, če imam alergijo na mačke

Mačke si nas izberejo same, vendar kaj se zgodi, če imate alergijo na mačke?

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

POLLEN

Alergija na mačke je pogosta alergija. Mačke sodijo v skupino najbolj priljubljenih domačih ljubljenčkov na svetu. Mačke in ljudje so povezani že skoraj 10.000 let, pri čemer je na svetu trenutno več kot 500 milijonov domačih mačk. Vendar, ali ste vedeli, da ima kar 26 % vseh Evropejcev alergijo na mačke?1 Znanstveniki še danes ne vedo, zakaj se pri nekaterih ljudeh pojavi alergija na mačke, pri drugih pa ne, vendar gre najverjetneje za kombinacijo okolja in genetike.

Simptomi

Simptomi alergije na mačke so enaki simptomom alergije na pse ali druge alergije na hišne ljubljenčke in vključujejo:2

Za razliko od alergije na cvetni prah pa alergija na hišne ljubljenčke ni sezonska. Osebe, ki imajo alergijo na mačke, so alergenu izpostavljene skozi celo leto, kar pomeni, da imajo tudi simptome prisotne čez celo leto. A ne obupajte! Na voljo so številni načini zdravljenja alergij, ki vam lahko pomagajo.

Razlaga alergije na mačke

Simptome alergije na mačke sprožijo beljakovine, ki jih imenujemo alergeni ter se izločajo iz mačjega urina, sline, oljnih žlez in blazinic na šapah. Do alergijske reakcije lahko pride v primeru vdihavanja alergena ali ob božanju mačke, čiščenju njenega stranišča ali celo če sedite na mestu, kjer se je pred tem zadrževala mačka. Alergeni mačk so v visokih koncentracijah prisotni v domovih, kjer imajo mačke in jih lahko najdemo v prahu, oblazinjenem pohištvu in ležiščih.2 Mačji alergeni se preprosto prenašajo po zraku in so lahko prisotni še tedne ali celo mesece po tem, ko mačka ni več prisotna.3,4 Najdemo jih lahko tudi v domovih, kjer nikoli niso imeli mačke, v pisarnah ali na javnih mestih, kjer mačke niso dovoljene. Razlog za to je, da so mačji alergeni še posebej „lepljivi“ in jih lahko na oblačilih prenesemo na druga mesta. Skoraj nemogoče je, da ne bi bili izpostavljeni določeni koncentraciji mačjih alergenov.

Ali obstajajo hipoalergene ali popolne mačke?

Strogo gledano ni nobena mačka popolnoma hipoalergena oziroma ni nobena mačka povsem nealergena. Vse mačke proizvajajo določeno količino prhljaja, zato ne boste našli mačke brez prhljaja oziroma mačke, ki ne povzroča alergij. Vendar določene pasme proizvajajo manj alergenov, kot sta sibirska ali balijska mačka. Na splošno osebi z alergijo ni mogoče priporočiti točno določene pasme, saj se ravni alergenov močno razlikujejo tudi znotraj posamezne pasme.

Življenje z alergijo na mačke

Če imate alergijo na mačke, bo morda najbolje, da v svojem domu nimate mačke.2 Če menite, da bi lahko imeli alergijo na mačke in razmišljate o nakupu mačke, je priporočljivo, da najprej mačko vzamete za poskusno obdobje, da vidite, ali se bodo pri vas pojavili simptomi. Če možnost, da živite brez mačke, za vas ne pride v poštev, je spodaj nekaj nasvetov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate izpostavljenost:1

 • Izogibajte se tesnemu stiku (čeprav so tako ljubke).
 • Roke si po stiku z mačko umijte s toplo milnico. Dokler si ne umijete rok, se z rokami ne dotikajte oči ali obraza.
 • Iz domačega okolja odstranite ali v čim večji meri zmanjšajte količino mačjega prhljaja. To lahko storite tako, da:
  • mačkam preprečite vstop v spalnico in na pohištvo,
  • gibanje mačke omejite na manjše območje v hiši,
  • uporabljate sesalec s filtrom ter
  • temeljito očistite hišo enkrat na teden.
 • Mačke krtačite in umivajte samo zunaj ter zagotovite, da čim več časa preživijo na prostem.

Celo z vsemi temi preventivnimi ukrepi in strategijami izogibanja se je nemogoče izogniti vsem alergenskim sprožilcem, ki jih proizvajajo mačke. Farmakološko zdravljenje predstavlja najboljšo možnost za ciljno obravnavo simptomov.2 Na voljo so številni načini zdravljenja, vključno s:

Izberite zdravljenje, ki je najprimernejše za vrsto in resnost vaših simptomov ter za vaš življenjski slog.

 • Viri

  • Dávila I, Domínguez-Ortega J, Navarro-Pulido A, et al. Consensus document on dog and cat allergy. Allergy. 2018;73(6):1206-1222. doi:10.1111/all.13391.
  • Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  • Luczynska CM, Li Y, Chapman MD, Platts-Mills TA. Airborne concentrations and particle size distribution of allergen derived from domestic cats (Felis domesticus). Measurements using cascade impactor, liquid impinger, and a two-site monoclonal antibody assay for Fel d I. Am Rev Respir Dis. 1990;141(2):361-367. doi:10.1164/ajrccm/141.2.361.
  • Wood RA, Chapman MD, Adkinson NF, Eggleston PA. The effect of cat removal on allergen content in household-dust samples. J Allergy Clin Immunol. 1989;83(4):730-734. doi:10.1016/0091-6749(89)90006-7.

Simptomi alergije

Ali ste vedeli, da četrtina ljudi trpi zaradi ene izmed oblik alergij? Katere oblike alergij poznamo?

Več

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več