Kaj naj storim, če imam alergijo na pse

Pes je kot član družine. Kaj pa se zgodi, če imate alergijo na pse?

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

POLLEN

Alergija na pse je pogosta alergija. Ocenjeno je, da ima 27 % celotne populacije v Evropi alergijo na pse.1 Alergija na pse je lahko obremenjujoča predvsem zato, ker je pes priljubljen domači ljubljenček in zaradi velike verjetnosti, da boste zaradi njega v stiku tudi z drugimi psi.

Simptomi alergije na pse

Simptomi alergije na pse so enaki simptomom alergije na mačke ali drugih alergij na hišne ljubljenčke ter vključujejo2:

Vendar pa za razliko od alergije na cvetni prah, alergija na hišne ljubljenčke ni sezonska. Osebe, ki imajo alergijo na pse, so alergenu izpostavljene vsak dan in imajo torej simptome skozi vse leto. A ne obupajte! Ni vam treba izbirati med svojim zdravjem in psom! Na voljo so številna zdravljenja alergij, ki vam lahko pomagajo.

Alergija na človekovega najboljšega prijatelja

Simptomi se lahko pojavijo zaradi neposrednega stika s psom, npr. kadar božate psa ali kadar vas vaš kužek poliže. Simptomi so lahko posledica tudi posrednega stika. Včasih je dovolj že to, da ste v istem prostoru s psom. Razlog za to je, da je pasji prhljaj prisoten povsod, vključno z mesti, kamor psi še niso nikoli položili svoje tace. Simptomov pa vam ne povzroča pasja dlaka ali kožuh. Krivci so delci mrtve kože in snovi, ki so prisotne v njihovi slini in urinu. Zato lahko katera koli vrsta psa potencialno povzroči alergijsko reakcijo, ne glede na dolžino dlake - od hrtov z zelo kratko in urejeno dlako do afganistanskega hrta s čudovito dolgo padajočo dlako. Možno je tudi, da se pri občutljivih posameznikih pojavijo simptomi tudi v primeru obiska javnih prostorov, kjer je navadno psom vstop prepovedan (npr. šole, vrtci, avtobusi, hoteli in delovna mesta). Razlog za to je preprosto širjenje alergenov s psov (ali drugih hišnih ljubljenčkov), saj se oprimejo las in oblek njihovih lastnikov.2

Simptomi otrok z alergijo na pse se lahko poslabšajo med šolskim letom, če obiskujejo razred z otroki, ki imajo doma pse.

Ali hipoalergeni psi sploh obstajajo?

Čeprav se zdi, da nekateri ljudje z alergijami na pse bolje prenašajo določene pasme psov kot druge, žal hipoalergeni psi ne obstajajo. Morda ste slišali, da določene pasme psov sprožijo simptome alergije, druge pa ne, ali da so kratkodlaki psi primernejši za osebe z alergijami na pse, medtem ko to ne velja za dolgodlake pse, ki puščajo dlako. Vendar na splošno strokovnjaki pravijo, da to ne drži. V eni od študij, izvedenih v Franciji, so preučevali ravni alergenov, ki jih proizvaja osem pogostih pasem psov.3 Čeprav so ugotovili, da labradorci proizvajajo najmanj alergenov in pudlji največ, je bilo mogoče opaziti veliko prekrivanja v količini proizvedenih alergenov pri posameznih psih. Zaradi tega ni mogoče trditi, da so določene pasme psov bolj alergene kot druge. Prav tako je vprašljivo, ali psi, ki proizvajajo več alergenov, povzročajo hujše simptome pri osebah z alergijami na pse.

Življenje z alergijo na pse

Če imate alergijo na psa, je morda najbolje, da se psu odpoveste.1,2 Če menite, da bi lahko imeli alergijo na pse in kljub temu razmišljate o nakupu psa, je priporočljivo, da najprej psa vzamete za poskusno obdobje, da vidite, ali se bodo pri vas pojavili simptomi. Če možnost, da živite brez psa, za vas ne pride v poštev, je spodaj nekaj nasvetov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate izpostavljenost:1

 • Izogibajte se tesnemu stiku (npr. ne ljubkujte ali božajte psa oziroma mu ne dovolite, da vas poliže).
 • Roke si po stiku s psom umijte s toplo milnico. Dokler si ne umijete rok, se z rokami ne dotikajte oči ali obraza.
 • Iz domačega okolja odstranite ali v čim večji meri zmanjšajte količino pasjega prhljaja. To lahko storite tako, da:
  • psom preprečite vstop v spalnico in na pohištvo,
  • gibanje psa omejite na manjše območje v hiši,
  • uporabljate sesalec s filtrom ter
  • temeljito očistite hišo enkrat na teden.
 • Razmislite o zunanji pasmi psa.
 • Pse krtačite in umivajte samo na prostem.

Kljub vsem preventivnim ukrepom in strategijam izogibanja pa se je nemogoče izogniti vsem alergenskim sprožilcem, ki jih proizvajajo psi. Farmakološko zdravljenje predstavlja najboljšo možnost za ciljno obravnavo simptomov.

2 Na voljo so številni načini zdravljenja, vključno s: Izberite zdravljenje, ki je najprimernejše za vrsto in resnost vaših simptomov ter za vaš življenjski slog.
 • Viri

  • Dávila I, Domínguez-Ortega J, Navarro-Pulido A, et al. Consensus document on dog and cat allergy. Allergy. 2018;73(6):1206-1222. doi:10.1111/all.13391.
  • Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  • Ramadour M, Guetat M, Guetat J, El Biaze M, Magnan A, Vervloet D. Dog factor differences in Can f 1 allergen production. Allergy. 2005;60(8):1060-1064. doi:10.1111/j.1398-9995.2005.00824.x.

Simptomi alergije

Ali ste vedeli, da četrtina ljudi trpi zaradi ene izmed oblik alergij? Katere oblike alergij poznamo?

Več

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več