Ali menite, da imate alergijo na plesen?

Ne dovolite plesni, da bi krojila vaše življenje!

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

Plesni uspevajo v vlažnih okoljih in so na Zemlji prisotne že več milijonov let. Številne od teh vrst so povsem varne (npr. gobe in kvasovke), nekatere pa so lahko nevarne za vaše zdravje, zlasti če rastejo v vašem domu. Zdravju škodljive plesni lahko v vaš dom prodrejo skozi odprta vrata, okna, odprtine in sisteme ogrevanja/klimatske naprave, prenesejo pa se lahko tudi z oblačili, obutvijo, hišnimi ljubljenčki itd. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da so v hladnih podnebjih znaki plesni prisotni v 5 % bivališč, v toplejših podnebjih pa ta odstotek naraste na 25 %.1

Simptomi alergije na plesen

Simptomi alergije na plesen so enaki kot pri senenem nahodu in alergijah na hišne ljubljenčke. Vključujejo srbenje nosu, nahod, zamašen nos in kihanje ter pordelost oči, srbenje in solzenje.2

Če imate alergijo na plesen, se lahko pojavijo tudi kašelj in težave z dihalnimi potmi (npr. stikanje v prsih in poslabšanje astme). Za razliko od alergije na cvetni prah, pa alergija na plesen ni sezonska.

Osebe z alergijo na plesen so lahko alergenu izpostavljene vsak dan, skozi vse leto in imajo torej simptome skozi vse leto. A ne obupajte! Na voljo so številni načini zdravljenja alergij, ki vam lahko pomagajo in tudi številni načini za odstranitev plesni iz vašega okolja.

Razlaga alergije na plesen

Alergija na plesen je relativno redka. Njen vpliv se močno razlikuje od posameznika do posameznika. V normalnih okoliščinah večina vrst in ravni plesni ni škodljiva za zdrave osebe, zato naj vas ne skrbi, če v svoji shrambi opazite plesniv kruh ali plesnivo pomarančo na dnu sklede s sadjem. Težave se pojavijo, kadar plesni rastejo v notranjih prostorih in se njihovo število poveča do ravni, ki je lahko škodljiva zdravju.1 Plesen je gliva, ki sprošča spore in toksine, imenovane mikotoksini. Ker so te spore in toksini tako majhni, lahko prehajajo skozi številne materiale in se tako širijo po celotni hiši.

Obstajata dve glavni vrsti plesni, in sicer bela plesen in črna plesen. Bela plesen se pojavlja v obliki praškaste, vlaknaste, luskaste ali prozorne snovi, ki je lahko bela, vendar lahko spremeni barvo. Črna plesen se pojavlja v obliki majhnih črnih pik in je pogosta v vlažnih prostorih ali na preprogah ali stenah v prostorih z visoko vlažnostjo zraka (npr. kopalnicah).

Osebe z alergijo na plesen imajo pogosto tudi druge vrste alergij, na primer alergije na hišne ljubljenčke in seneni nahod ter so bolj izpostavljene tveganju za pojav astme1,3–5 

Uničevalci alergije na plesen

Da bi preprečili pojav plesni, skrbite za čim nižje ravni vlažnosti.

 • Pri tem vam lahko pomaga klimatska naprava ali razvlažilnik zraka.
 • Skrbite za dobro prezračevanje doma.
 • Poskrbite, da bo zrak iz kuhinje, kopalnice in sušilnika za perilo uhajal na prosto.
 • Kopalnico čistite z izdelki, ki uničujejo plesni.
 • Da bi zmanjšali vlago v vašem domu, popravite morebitna puščanja na strehi, stenah ali vodovodni napeljavi.
 • Odstranite ali zamenjajte preproge in tapete, ki so se zmočile in se ne morejo takoj posušiti.

Če so že opazne manjše količine plesni, jo lahko obrišete z uporabo čistilne tekočine in vode, vendar morate območje ograditi s plastiko, da zajezite prah in širjenje spor, nositi pa morate tudi rokavice in masko za prah. Če je prisotna obsežnejša okuženost s plesnijo, naj jo odstranijo strokovnjaki.

Osebe z alergijo na plesen naj se čim bolj izogibajo plesni.2,6 Vendar pa se plesni morda ne bo mogoče popolnoma izogniti. V tem primeru vam bo farmakološko zdravljenje zagotovilo olajšanje vaših simptomov.2 Na voljo so številni načini zdravljenja, ki vključujejo zdravljenje s tabletami, pršili za nos in kapljicami za oči. Izberite zdravljenje, ki je najprimernejše za vrsto in resnost vaših simptomov ter za vaš življenjski slog.

 • Viri

  1. Environmental Burden of Disease Associated with Inadequate Housing. A World Health Organization Report. Edited by: Matthias Braubach, David E. Jacobs & David Ormandy. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/142077/e95004.pdf.
  2. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  3. Norbäck D, Zock J-P, Plana E, et al. Mould and dampness in dwelling places, and onset of asthma: The population-based cohort ECRHS. Occup Environ Med. 2013;70(5):325-331. doi:10.1136/oemed-2012-100963.
  4. Tischer CG, Hohmann C, Thiering E, et al. Meta-analysis of mould and dampness exposure on asthma and allergy in eight European birth cohorts: An ENRIECO initiative. Allergy. 2011;66(12):1570-1579. doi:10.1111/j.1398-9995.2011.02712.x.
  5. Gutarowska B, Wiszniewska M, Wiszniewska M, et al. Exposure to moulds in flats and the prevalence of allergic diseasesâ Preliminary study. Pol J Microbiol. 2005;54 Suppl:13-20.
  6. Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy J Br Soc Allergy Clin Immunol. 2017;47(7):856-889. doi:10.1111/cea.12953.

Simptomi alergije

Ali ste vedeli, da četrtina ljudi trpi zaradi ene izmed oblik alergij? Katere oblike alergij poznamo?

Več

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več