Kaj storiti, če imate alergijo na pršice?

Ali imam morda alergijo na pršice?

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

POLLEN

Alergija na hišne pršice je pogosta alergija. V zadnjih letih se še povečuje, verjetno zaradi našega življenjskega sloga (90 odstotkov časa preživimo v notranjih prostorih), boljše izolacije naših sodobnih, energetsko učinkovitih hiš, slabšega prezračevanja (dvojno steklo), povečane uporabe centralnega ogrevanja in široko razširjene uporabe preprog.1 Vse to je ustvarilo popolno bivalno okolje za pršice, ki imajo rade toplo, vlažno in temno okolje.

Simptomi alergije na pršice

Simptomi alergije na pršice so enaki kot simptomi senenega nahoda in alergije na hišne ljubljenčke in vključujejo:2

Vendar pa za razliko od alergije na cvetni prah, alergija na pršice ni sezonska. Osebe z alergijo na pršice so alergenu izpostavljene vsak dan, skozi vse leto in imajo torej simptome čez celo leto. A ne obupajte! Na voljo so številni načini zdravljenja alergij, ki vam lahko pomagajo.

Razlaga alergije na pršice

Pršice so sorodniki pajkov, vendar jih ne vidimo s prostim očesom. Hranijo se s koščki odmrle človeške kože in so še posebej pogoste v ležiščih, posteljnih okvirjih, vzglavnikih, preprogah, tapeciranem pohištvu in plišastih igračah.2 Če imate v postelji pršice, to ni znak slabe higiene ali nečistoče, ampak bolj znak slabega prezračevanja ali visoke vlažnosti zraka. Pršice ne grizejo in ne prenašajo bolezni; težave povzročajo samo osebam z alergijo na pršice. Najpogostejše pršice, ki jih najdemo v naših domovih, proizvajajo približno deset različnih beljakovin, ki lahko sprožijo alergijski odziv. Simptomi so običajno najmočnejši ponoči in zjutraj, saj ste takrat v postelji in v stiku s pršicami.

Življenje z alergijo na pršice

Iz postelje ali katerega drugega dela ne morete popolnoma odstraniti pršic. Z uporabo preventivnih ukrepov pa lahko zmanjšate količino alergena pršic, kateremu ste izpostavljeni. V nadaljevanju predstavljamo nekaj ukrepov, ki se vam bodo morda zdeli uporabni:

 • Zmanjšajte stopnjo vlažnosti in izboljšajte prezračevanje v vašem domu. Pršice uspevajo v vlažnih in zatohlih okoljih. Rade imajo temperature nad 20°C in relativno vlažnost 80 %.2 Če je vlažnost zraka manjša od 50 %, se pršice izsušijo in umrejo.3
 • Zamenjajte preproge s trdimi talnimi oblogami ter uporabljajte sesalnik z vgrajenim filtrom HEPA in vrečkami dvojne debeline.2
 • Uporabite zaščitno prevleko za pršice na ležišču, vzglavniku in posteljnini.2,4 Ti ukrepi bi morali zmanjšati količino alergena pršic, ki ga vdihavate ponoči.
 • Posteljnino redno operite pri vročem ciklu.2 Pršice umrejo, če posteljnino operete pri 60 stopinjah za eno uro, vendar pa je pomembno tudi, da posteljnino pravilno izperete. Redno operite tudi odeje, okrasne vzglavnike in plišaste igrače, če jih imate na postelji.

Kljub vsem preventivnim ukrepom in strategijam izogibanja pa se je nemogoče izogniti vsem alergenskim sprožilcem, ki jih proizvajajo pršice. Farmakološko zdravljenje predstavlja najboljšo možnost za ciljno obravnavo simptomov.2

Na voljo so številni načini zdravljenja, vključno s tabletami, pršili za nos in kapljicami za oči.

Izberite zdravljenje, ki je najprimernejše za vrsto in resnost vaših simptomov ter za vaš življenjski slog.

 • Viri

  1. Cho S-H, Reponen T, Bernstein DI, et al. The effect of home characteristics on dust antigen concentrations and loads in homes. Sci Total Environ. 2006;371(1-3):31-43. doi:10.1016/j.scitotenv.2006.09.001.
  2. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  3. Lintner TJ, Brame KA. The effects of season, climate, and air-conditioning on the prevalence of Dermatophagoides mite allergens in household dust. J Allergy Clin Immunol. 1993;91(4):862-867. doi:10.1016/0091-6749(93)90343-e.
  4. Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy J Br Soc Allergy Clin Immunol. 2017;47(7):856-889. doi:10.1111/cea.12953.

Simptomi alergije

Ali ste vedeli, da četrtina ljudi trpi zaradi ene izmed oblik alergij? Katere oblike alergij poznamo?

Več

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več