Neprestano kihanje

Neprestano kihanje je lahko znak alergije

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

POLLEN

Seneni nahod ni nekaj, kar bi lahko odpravili kar z zamahom roke! Kihanje je prva obramba, ki jo uporabi nos; tako se lahko znebi vseh neželenih snovi in/ali zaznanih groženj. S kihanjem lahko to učinkovito doseže, saj je pri enem kihu navadno prisotnih približno 40.000 kapljic, ki nos zapustijo s hitrostjo približno 32 km/h in dometom približno 1,5 metra.1 Kihanje je pogost znak okužbe (npr. prehlad). Če pa kihate neprestano ali imate nenadne napade kihanja, ko kihnete večkrat zaporedoma (in je to kihanje precej agresivno), obstaja verjetnost, da imate alergijo.2

Kaj povzroča kihanje?

Kihanje se navadno pojavi pri posameznikih, ki trpijo za senenim nahodom, ali tistih z okužbo zgornjih dihal (npr. prehlad, gripa).

 • Seneni nahod
  • To je verjetni vzrok kihanja, če imate tudi druge simptome senenega nahoda, kot so zamašen nos, srbeč nos, voden izcedek iz nosu, rdeče oči, srbeče oči in/ali solzenje oči in če kihate samo določen čas v letu in/ali kot odziv na določene sprožilce.
  • Pogosti sprožilci kihanja pri osebah, ki trpijo za senenim nahodom, so med drugim cvetni prah, pršica živalske dlake (npr. mačke in psi), pršica in plesni.
 • Prehlad ali druge okužbe zgornjih dihal (npr. gripa)
  • Prehlad povzroča nastajanje sluzi, ki stimulira različne živce v nosni sluznici, kar povzroča kihanje.
  • To je najverjetneje razlog za vaše kihanje, če imate tudi povišano telesno temperaturo, če je izcedek iz vašega nosu obarvan in lepljiv in/ali se kihanje po uporabi antihistaminikov ne popravi.

Mehanizem kihanja

Kihanje je refleksni odziv na nekaj, kar draži vašo nosno sluznico. To draženje povzroči, da celice v nosni sluznici sprostijo kemikalije, ki stimulirajo živčne končiče v nosu. Stimulacija teh živčnih končičev povzroči občutek srbenja in draženja v nosu, končni rezultat pa je kihanje. K sreči pa ne kihamo v spanju, saj takrat spijo tudi živci, ki sprožajo kihanje.

Olajšajte si kihanje, povezano z alergijo

 • Čim bolj se izogibajte alergenom, ki sprožajo napade kihanja.
 • Izogibajte se cigaretnemu dimu.
 • Spite z nekoliko dvignjeno glavo, uporabite na primer dodaten vzglavnik. Tako boste zmanjšali pritisk na membrano nosne sluznice in simptomi se lahko zmanjšajo.
 • Nos si spirajte z vodo ali fiziološko raztopino, da odstranite alergene, ki so se morda zadržali v nosni votlini.
 • Uporabljajte zdravilo, ki neposredno zdravi simptome kihanja. Ta zdravila so na voljo v vaši lokalni lekarni:
  • Antihistaminske tablete so običajno učinkovite za kratke in blage simptome senenega nahoda. Traja približno eno uro, da začnejo učinkovati, vendar lahko povzročijo zaspanost.2
  • Če so simptomi dolgotrajnejši ali hujši, lahko za njihovo blaženje uporabite pršilo za nos, ki vsebuje antihistaminik in/ali kortikosteroid.
   • Prednost antihistaminskega pršila za nos (npr. Allergodil 1,5 mg/ml) je hiter začetek delovanja (15 minut), posebej ciljno deluje na histamin, ki sproža kihanje, redko povzroča zaspanost in ima ugoden varnostni profil.2,3
   • Kortikosteroidna pršila za nos na splošno veljajo za učinkovitejša,2,4,5 vendar delujejo počasneje in traja več dni, da dosežejo maksimalni učinek.
 • Viri

  1. Cole EC, Cook CE. Characterization of infectious aerosols in health care facilities: an aid to effective engineering controls and preventive strategies. Am J Infect Control. 1998;26(4):453-464.
  2. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  3. Patel P, D’Andrea C, Sacks HJ. Onset of action of azelastine nasal spray compared with mometasone nasal spray and placebo in subjects with seasonal allergic rhinitis evaluated in an environmental exposure chamber. Am J Rhinol. 2007;21(4):499-503.
  4. Brozek JL, Bousquet J, Baena-Cagnani CE, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) guidelines: 2010 revision. J Allergy Clin Immunol. 2010;126(3):466-476. doi:10.1016/j.jaci.2010.06.047.
  5. Brożek JL, Bousquet J, Agache I, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) guidelines-2016 revision. J Allergy Clin Immunol. 2017;140(4):950-958. doi:10.1016/j.jaci.2017.03.050.

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več