Žgečkanje v grlu

Srbenje in žgečkanje v grlu: srbenje, ki ga ni mogoče nikoli popraskati?

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

Srbenje v grlu je pogost simptom alergije. Vsakdo ga je že kdaj doživel; občutek v grlu, ki je med srbenjem in žgečkanjem, ki ga nikoli ni mogoče popraskati. Ljudje srbenje v grlu doživljajo in opisujejo na različne načine. Nekateri imajo občutek, kot bi imeli grobo oblogo zadaj v grlu, ki lahko daje občutek srbenja in neudobja. Drugi imajo suho, dražeče in boleče grlo. Rezultat tega sta lahko nenehno odhrkavanje ali suh kašelj, ki je moteče ne samo za vas, ampak tudi za osebe okrog vas, lahko se poslabša ponoči in moti vaš spanec ter povzroča utrujenost podnevi. Če želite izvedeti več o srbenju v grlu, berite naprej.

Srbenje v grlu je pogost simptom številnih bolezni

Srbenje ali žgečkanje v grlu je lahko zgodnji simptom bakterijske ali virusne okužbe, kot so prehlad, gripa ali vneto grlo. V tem primeru bi moralo trajati samo v času okužbe.

Povzroča ga lahko tudi mraz, suh zrak pozimi ali dražilna snov v vašem okolju, kot je onesnaženost zraka ali tobačni dim.

Alergije so najpogostejši vzrok srbenja v grlu.

Če srbenje v grlu občutite samo med sezono cvetnega prahu ali kot odziv na druge alergijske sprožilce (npr. pršice, plesen, mačke, pse ali hrano), je vzrok zanj najverjetneje alergija (npr. seneni nahod, astma ali alergija na hrano).

Najverjetnejši krivec za to je seneni nahod, zlasti če imate tudi druge nosne in/ali očesne simptome, kot so:1

Kaj povzroča srbenje v grlu?


Glavni krivec, ki povzroča srbenje pri senenem nahodu, je molekula, imenovana histamin.2 Histamin daje signal določenim vrstam živčnih vlaken („živci za srbenje“), ki prenašajo informacije v možgane ter vklopijo mesta v možganih in oddajo sporočilo za „srbenje“.3

Kaj lahko storite za ublažitev srbenja v grlu

Prvi ukrep je izogibanje sprožilcem, če je to le mogoče.4 Na primer, če ste alergični na cvetni prah, imejte med sezono cvetnega prahu zaprta okna in vrata, stuširajte se pred spanjem ter oblačila in posteljnino sušite v notranjih prostorih.

Poskusite lahko nekatera naravna zdravila, kar vključuje:

 • vroč čaj z limono in medom,
 • pijte več vode,
 • izogibajte se kofeinu,
 • uporabite vlažilnik zraka za vlaženje zraka, ki ga dihate,
 • pastile za grlo ter
 • vdihavajte paro med kopanjem ali prhanjem ali s parno inhalacijo z brisačo čez glavo.

Vendar pa boste dolgotrajnejše olajšanje dosegli, če boste neposredno zdravili vzrok srbenja (tj. histamin) z zdravili, ki jih dobite v lekarni. Ta zdravila se imenujejo antihistaminiki, njihova učinkovitost pri zdravljenju srbenja pa je uveljavljena.1 Na voljo so različne vrste in oblike. Dobite jih lahko v obliki tablet, pršil za nos in kapljic za oči.

 • Antihistaminske tablete so običajno učinkovite za kratke in blage simptome senenega nahoda. Tablete navadno začnejo učinkovati po približno eni uri, povzročijo lahko omotičnost.1
 • Če so simptomi dolgotrajnejši ali hujši, lahko za njihovo blaženje uporabite pršilo za nos, ki vsebuje antihistaminik in/ali kortikosteroid.
  • Antihistaminsko pršilo za nos (npr. Allergodil 1,5 mg/ml) ima prednost hitrega začetka delovanja (15 minut), posebej ciljno deluje na histamin, ki sproži srbenje. Zdravilo brez recepta Allergodil 1,5 mg/ml redko povzroča omotičnost in je primerno za dolgotrajno uporabo pri odraslih in mladostnikih, vendar ga brez posveta z zdravnikom ne smete nepretrgoma uporabljati več kot 3 mesece.1,5
  • Kortikosteroidna pršila za nos se na splošno smatrajo kot učinkovitejša,2,4,5 vendar pa imajo počasnejši začetek delovanja in traja več dni, da dosežejo maksimalni učinek.5
 • Viri

  1. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  2. Watts AM, Cripps AW, West NP, Cox AJ. Modulation of Allergic Inflammation in the Nasal Mucosa of Allergic Rhinitis Sufferers With Topical Pharmaceutical Agents. Front Pharmacol. 2019;10:294. doi:10.3389/fphar.2019.00294.
  3. Alenmyr L, Högestätt ED, Zygmunt PM, Greiff L. TRPV1-mediated itch in seasonal allergic rhinitis. Allergy. 2009;64(5):807-810. doi:10.1111/j.1398-9995.2009.01937.x.
  4. Bush RK. Does allergen avoidance work? Immunol Allergy Clin North Am. 2011;31(3):493-507. doi:10.1016/j.iac.2011.05.005.
  5. Patel P, D’Andrea C, Sacks HJ. Onset of action of azelastine nasal spray compared with mometasone nasal spray and placebo in subjects with seasonal allergic rhinitis evaluated in an environmental exposure chamber. Am J Rhinol. 2007;21(4):499-503.

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več