Ali vam zmanjkuje potrpljenja ZARADI VODENEGA IZCEDKA iz nosu?

Zaustavite vodeni izcedek iz nosu!

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

Voden izcedek iz nosu, ki ni prav nič zabaven, je en najpogostejših simptomov alergije. Zaradi neprestanega izcedka in draženja nosu, ki ga povzroča nenehno brisanje nosu z robčki, se lahko počutite nesrečni in nesproščeni.

Pri alergijah v času cvetnega prahu lahko ti neprijetni simptomi trajajo več tednov, pri tistih nesrečnežih, ki imajo ponavljajoče se alergije, se lahko vlečejo kar celo leto (npr. tisti z alergijo na pršice ali alergijo na živali). To je eden izmed redkih vidnih simptomov, povezanih z nosom, ki zaradi stalnega brisanja in drgnjenja z robčki pogosto povzroči draženje nosu in rdeč nos. Voden izcedek iz nosu je tudi moteč, saj vpliva na dejavnosti v službi, doma in v šoli, saj po robčkih posegate in jih iščete ves dan, nenehno smrkate in si brišete nos.1,2 Če se lahko poistovetite s tem opisom, nadaljujte z branjem in odkrijte najpogostejše vzroke ter naravna in ostala zdravila, ki lahko ublažijo te simptome.

Voden izcedek so pojasnili Grki

Medicinski izraz za voden izcedek iz nosu je rinoreja, ki prihaja iz grške predpone »rino«, kar pomeni nos, in »reja«, kar pomeni pretok ali izliv. Funkcija te sluzi je, da ujame bakterije, viruse in druge škodljive organizme (npr. prah, cvetni prah itd.), ki se pogosto izločijo s kihanjem ali izpihovanjem nosu ali prenesejo nazaj v zadnji del nosne votline, od koder se pogoltnejo. S tem ni nič narobe! Kadar pa se ta sluz tvori v prekomerni količini, pride do težave. Ta odvečna sluz lahko iz vašega telesa izstopi na dva načina: gre naprej in kaplja iz nosnic (tj. voden izcedek iz nosu) ali pa se zliva nazaj in kaplja po zadnjem delu grla. Tako stanje imenujemo »postnazalni izcedek«.

Nekateri pogosti vzroki za voden izcedek iz nosu

Voden izcedek iz nosu lahko povzroča vse, kar draži ali povzroča vnetje tkiva v nosu. Med nekaterimi vzroki so:

 • alergije,
  • Voden izcedek, ki je navadno nepogrešljiv del senenega nahoda, je bister in voden, prisoten v obeh nosnicah, pojavlja se sočasno z vsaj enim od naslednjih simptomov: zamašen nos, srbeč nos, kihanje ter rdeče, srbeče in/ali solzne oči.1
 • nealergijski rinitis (tj. seneni nahod, ki ne nastane zaradi alergije),
 • okužba (npr. akutni ali kronični sinusitis, prehlad, gripa),
 • suh in hladen zrak (zlasti je opazen pozimi, ko se gibamo zunaj naših toplo prijetnih domovanj),
 • začinjena hrana,
 • prekomerna uporaba pršil za nos za zmanjšanje otečenosti nosne sluznice,
 • nosečnost ali hormonske spremembe,
 • tujki (npr. frnikola) ter
 • anatomske posebnosti (npr. zvita nosna pregrada ali prisotnost nosnih polipov).

Odpravite voden izcedek iz nosu

Ali želite odpraviti voden izcedek iz nosu, ki ga povzroča alergija? Tukaj je nekaj priporočil:1,3

 • Čim bolj se izogibajte alergenom, ki sprožijo voden izcedek iz nosu.
 • Izogibajte se cigaretnemu dimu.
 • Spite z nekoliko dvignjeno glavo. Lahko na primer uporabite dodaten vzglavnik. Tako boste sprostili pritisk na membrane v nosu in ublažili simptome.
 • Nos si čistite z vodo ali fiziološko raztopino, da odstranite alergene, ki povzročajo simptome.
 • Uporabljajte zdravilo, ki neposredno zdravi simptome vodenega izcedka iz nosu. Ta zdravila so na voljo v vaši lokalni lekarni:
  • Antihistaminske tablete so običajno učinkovite za blaženje kratkih in blagih simptomov senenega nahoda, traja približno eno uro, da začnejo učinkovati, vendar lahko povzročijo zaspanost.1
  • Pršila za nos, ki vsebujejo kortikosteroide in/ali antihistaminike, zmanjšujejo vnetje v nosu, blažijo razdraženost nosu in se odlično obnesejo tudi pri odpravi vodenega izcedka iz nosu.
   • Prednost antihistaminskega pršila za nos (npr. Allergodil 1,5 mg/ml) je hiter začetek delovanja (15 minut), posebej ciljno deluje na kemikalije, ki sprožijo voden izcedek iz nosu, redko povzroča omotico in ima ugoden varnostni profil.1,4
   • Kortikosteroidna pršila za nos navadno veljajo za učinkovitejša,1,5,6 vendar delujejo počasneje in traja lahko več dni, da dosežejo maksimalni učinek.
   • Pršila za nos, ki vsebujejo ipratropijev bromid, so zlasti učinkovita pri lajšanju vodenega izcedka iz nosu, vendar ne učinkujejo proti drugim simptomom senenega nahoda.
 • Viri

  1. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.
  2. Meltzer EO. Allergic Rhinitis: Burden of Illness, Quality of Life, Comorbidities, and Control. Immunol Allergy Clin North Am. 2016;36(2):235-248. doi:10.1016/j.iac.2015.12.002.
  3. Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy J Br Soc Allergy Clin Immunol. 2017;47(7):856-889. doi:10.1111/cea.12953.
  4. Patel P, D’Andrea C, Sacks HJ. Onset of action of azelastine nasal spray compared with mometasone nasal spray and placebo in subjects with seasonal allergic rhinitis evaluated in an environmental exposure chamber. Am J Rhinol. 2007;21(4):499-503.
  5. Brozek JL, Bousquet J, Baena-Cagnani CE, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) guidelines: 2010 revision. J Allergy Clin Immunol. 2010;126(3):466-476. doi:10.1016/j.jaci.2010.06.047.
  6. Brożek JL, Bousquet J, Agache I, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) guidelines-2016 revision. J Allergy Clin Immunol. 2017;140(4):950-958. doi:10.1016/j.jaci.2017.03.050.

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več