Razumevanje alergijskih simptomov

Obstaja veliko različnih vrst alergije. Kakšno alergijo imate vi?

Vsebino spletne strani je pregledal medicinski oddelek v podjetju Viatris marec 2022

POLLEN

Če imate alergijsko reakcijo, to pomeni, da se je vaše telo premočno odzvalo na dražljaj iz okolja (npr. cvetni prah, hišne ljubljenčke, pršice, plesen ali hrano). Ti okoljski sprožilci vašemu imunskemu sistemu sporočajo, da obstaja „grožnja“, zaradi česar telo sproži obrambo.

Različne vrste alergijske bolezni

Če imate alergijo, vaše telo ustvari velike količine določene vrste protitelesa, imenovanega imunoglobulin E (IgE). Naj vas ne skrbi, to protitelo za vas ni nevarno, je samo nekoliko gospodovalno in rado ukazuje. Obnaša se kot glavni „general“ za obrambo. Rekrutira vojsko belih krvnih celic, jih premesti na ustrezno mesto in jih oboroži s številnimi kemikalijami, da bi se znebili grožnje. Posledica teh kemikalij je vnetje in ravno to vnetje povzroča vse vaše alergijske simptome.1 Kakšni so ti alergijski simptomi, je odvisno od tega, kje v telesu je prišlo do vnetja. Če je alergijska reakcija splošna in se pojavi kot odziv na hrano, gre za alergijo na hrano. Če se vnetje pojavi na koži, je lahko njegova posledica ekcem, če se pojavi v pljučih, je njegova posledica astma, če pa se pojavi v nosu, se kaže v obliki senenega nahoda.

Ker so te različne bolezni povezane s skupno vrsto vnetja, so tudi same bolezni pogosto povezane in se pojavijo skupaj. Slaba novica je, da če imate alergijsko bolezen, obstaja velika možnost, da imate – ali pa se bo pri vas razvila – še katera druga bolezen.

Ali imam morda alergijo na hrano?

Simptomi alergije na hrano se pojavijo v nekaj minutah do nekaj urah po zaužitju določenega živila. Najpogostejši simptomi vključujejo:2

 • ščemenje ali srbenje v ustih,
 • izpuščaji, srbenje ali ekcem,
 • otekanje ustnic, obraza, jezika in grla ali drugih delov telesa,
 • piskajoče dihanje, nosna kongestija ali oteženo dihanje,
 • bolečine v trebuhu, driska, slabost ali bruhanje ter
 • omotica, vrtoglavica ali omedlevica.

Pri odraslih to alergijsko reakcijo najpogosteje sprožijo lupinarji (npr. kozice, jastog in rakovica), arašidi, drevesni oreški (npr. orehi in hikori orehi) in ribe. Otroci so najpogosteje alergični na arašide, drevesne oreške, jajca, kravje mleko, pšenico in sojo.

Pri nekaterih osebah lahko alergija na hrano sproži hudo alergijsko reakcijo, imenovano anafilaksija.3 To lahko povzroči življenjsko ogrožujoče alergijske simptome. Poiskati je treba takojšnjo nujno medicinsko pomoč.3

Ali imam morda ekcem?


Najpogostejši alergijski simptomi, povezani z ekcemom, so:4

 • suha, občutljiva, pordela in vneta koža,
 • zelo močno srbenje,
 • temne zaplate kože ter
 • grobe, usnjate ali luskaste zaplate kože, imenovane plaki.

Ali imam morda astmo?


Najpogostejši alergijski simptomi, povezani z astmo, so:5

 • oteženo dihanje,
 • kašelj, ki se običajno poslabša ponoči in je suh,
 • piskajoče dihanje, ki je med vdihavanjem in izdihavanjem slišati kot žvižganje ter
 • stiskanje v prsih, ki se občuti, kot bi nekdo zategoval pas okrog vašega prsnega koša.

Če imate astmo, boste morda opazili tudi, da se vaši simptomi poslabšajo ob določenem času v letu (npr. ob visokih ravneh cvetnega prahu v zraku) ali kot odziv na druge sprožilce, kot je izpostavljenost hišnim ljubljenčkom ali pršicam (odličen izgovor, da vam ni treba opravljati gospodinjskih opravil!). V tem primeru imate najverjetneje tudi seneni nahod. Slabo obvladan seneni nahod ima pravzaprav enak učinek na astmo kot kajenje!6

Ali imam morda seneni nahod?


Najpogostejši alergijski simptomi, povezani s senenim nahodom, so:7

Nahod

 • Tekočina, ki se nabira v nosu, je vodena in bistra, ni zelena in lepljiva kot pri prehladu.


Zamašen nos

 • Imenovan tudi nosna kongestija; imate občutek, kot da bi bili obe nosnici zamašeni z bombažno vato, tako da ne morete dihati skozi nos.


Kihanje

 • Kihanje je običajno povsem nepričakovano in precej močno, z večkratnimi zaporednimi kihi.
 • Srbenje v nosu, na nebu ali srbenje v grlu 


Pordelost oči, srbenje in solzenje

 • Imenovano tudi alergijski konjunktivitis; lahko imate občutek, kot da imate pesek v očeh, imate boleče oči in se močno solzite, zaradi česar ste videti, kot bi jokali ali da ste razburjeni.

 • Viri

  1. Galli SJ, Tsai M, Piliponsky AM. The development of allergic inflammation. Nature. 2008;454(7203):445-454. doi:10.1038/nature07204.
  2. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K, et al. EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: Diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2014;69(8):1008-1025. doi:10.1111/all.12429.
  3. Muraro A, Roberts G, Worm M, et al. Anaphylaxis: Guidelines from the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy. 2014;69(8):1026-1045. doi:10.1111/all.12437.
  4. Wollenberg A, Barbarot S, Bieber T, et al. Consensus-based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) in adults and children: Part I. J Eur Acad Dermatol Venereol JEADV. 2018;32(5):657-682. doi:10.1111/jdv.14891.
  5. Pocket guide for asthma management and prevention. 2019. https://ginasthma.org/wp-content/uploads/2019/04/GINA-2019-main-Pocket-Guide-wms.pdf.
  6. Clatworthy J, Price D, Ryan D, Haughney J, Horne R. The value of self-report assessment of adherence, rhinitis and smoking in relation to asthma control. Prim Care Respir J J Gen Pract Airw Group. 2009;18(4):300-305. doi:10.4104/pcrj.2009.00037.
  7. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x.

Zdravljenje alergije

V lekarni je na voljo veliko zdravil za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ugotovite, katero zdravilo bi bilo lahko primerno za vas.

Več